Vrijwel dagelijks wordt mij gevraagd hoe het er aan toe gaat bij andere winkels. Je moet je voorstellen, ik werk in een branche waarbij er relatief weinig innovatie is en een klant eens in de tien tot vijftien jaar terug komt. Er worden producten verkocht met low interest, maar high involvement op het moment dat ze dit gaan aanschaffen. Het is dus niet dat wanneer er een nieuw product uit is er lange rijen voor de winkel staan om dat nieuwe product te bekijken en…Ga door met lezen van “Basisprincipes van een winkel in 2016”

Echt onderscheid zit ‘m niet in je producten. Je concurrenten zijn niet altijd de winkels die hetzelfde aanbod hebben als jij. Je concurrent kan zelfs uit een volledig andere branche komen, je kunt het geld tenslotte maar één keer uitgeven. Het verschil zit in de details. De details zorgen er voor dat ik voor jou kies i.p.v. je concurrent. Jij en, wanneer je dat hebt, je personeel kunnen deze details aanbrengen. Detail is een onderdeel van het geheel. Het geheel is zo groot als jij…Ga door met lezen van “Retail = detail”

Doe eens wat anders, daarmee bedoel ik niet te zeggen dat je andere productgroepen moet toevoegen, maar doe simpelweg het geen je doet, maar dan anders. Klinkt simpel toch? 2015 zou volgens verschillende retailblogs het jaar moeten worden waarbij de klant nu echt centraal komt te staan. Het echte gevecht om de klant gaat dus nu gebeuren. Laten we voor de vorm stellen dat je een fietsenwinkel hebt, los van het feit dat je (hoop ik) ook graag fietst, heb je vast meer passies, misschien…Ga door met lezen van “Doe eens wat anders”

Het is al vaak gezegd, “het gaat om de poppetjes in de winkel”.  Juist daarom verbaast het mij zo dat ik hier toch nog een blog aan ga wagen. We weten allemaal hoe we het verschil zouden kunnen maken met onze concurrenten, met de online winkels. Je kunt veel beter contact maken in de fysieke wereld, je kunt het persoonlijk maken. Toch word ik in veel gevallen nog steeds niet begroet als ik een winkel binnen loop en dan heb ik het nog geen eens…Ga door met lezen van “De kracht van “Hallo!””

Wat is de grootste zwakte van een webshop? Juist, het gebrek aan een fysieke winkel. Voor sommige producten zoals consumenten electronica maakt dat voor de consument niet zoveel uit. Ze kunnen het in een andere winkel bekijken en vervolgens online kopen, het zogeheten showrooming… Erg vervelend (of leuke uitdaging) voor de retailer die daardoor echt een goed verhaal moet hebben om zijn meerwaarde te bewijzen. Maar er zijn natuurlijk ook webshops met een uniek product dat je nergens anders kunt bekijken. De webshop van een…Ga door met lezen van “(De) last van webshops”

Terugkijkend naar 2012 kreeg ik een déjà vu… De dalende koopkracht en consumentenvertrouwen hebben een all-time-low behaald en we zijn er nog steeds niet. We wijzen met zijn allen voornamelijk richting de politiek. Natuurlijk worden daar besluiten gemaakt die niet direct bijdragen aan het succes van vandaag, maar blijf je hangen in de negatieve spiraal en blijven we samen zeuren over wat anderen niet goed doen? Of ga je net als ik opzoek naar mogelijkheden? Wat kunnen wij samen  veranderen om tegen die stroom in…Ga door met lezen van “5 tips voor een succesvolle winkel in 2013”

  Hoe bereik je vandaag de dag nog de consument. Dat is de vraag die me de laatste tijd bezig hield. Volgens onderzoek zapt maarliefst 86% reclames, of zet tijdelijk het geluid uit. 75% gelooft de reclames niet en 80% van de vrouwen shopt alleen nog maar tijdens de uitverkoop… Dat zijn nog eens cijfers! Toch zijn bovenstaande cijfers niet geheel onverwachts. Waarom moet ik nog de reclames bekijken, luisteren, enz. Als de reclame echt goed is gaat die hoogstwaarschijnlijk toch wel viral en komt…Ga door met lezen van ““Hoe bereik ik de klant?” doet er niet meer toe”

Wellicht geholpen door de crisis, maar het valt het mij op dat steeds meer winkels hun assortiment verbreden. Niets mis mee… Toch? Laat het duidelijk zijn dat ik daar niets op tegen heb. Wel heb ik er iets op tegen dat het een verbreding is die veelal onoverwogen gekozen is. Winkel 1 verkoopt al jaar en dag product(groep)-A. De laatste vier jaar loopt dit niet meer zo goed. Redenen kunnen van alles zijn. Stagnatie van de productgroep, krimp, crisis, beter substituut, enz. Na wat pogingen…Ga door met lezen van “Sta achter je assortiment”

  Ik heb de beste en mooiste winkel! Maar de gemeente, de overige winkeliers, enz.  maken er zo’n potje van. Dit was de algemene reactie van de winkeliers tijdens een bijeenkomst van Retail2020… Jammer want je komt er niet verder mee. Stel nou dat dit waar is. Jij hebt inderdaad de beste winkel en vrijwel alles klopt er aan. Het juiste assortiment, het juiste personeel, uitstraling, beleving, je hebt het allemaal. Toch loopt het niet? Het winkelgebied heeft te weinig aanloop. Blijf je dan de…Ga door met lezen van “De lege winkelstraat”

Dankzij de snelle informatiestromen van vandaag weten we vooraf al snel wat, waar en tegen welke prijs te koop is. Hoe je daar mee om kunt gaan lees je hier. Maar waarom wordt er nog steeds geadverteerd met prijzen excl. montage, rijklaar maken, verzendkosten, b.t.w., enz.? Ik wil geen “verassingen” op het eind! Iedereen weet dat downselling makkelijker is dan upselling. “Ja, maar dan prijs ik mijzelf meteen uit de markt”. Niet als je transparant bent over het geen je er voor levert. Draai het…Ga door met lezen van “Transparant zijn is geen keuze”