Sta achter je assortiment

Categorieën All,Retail

Wellicht geholpen door de crisis, maar het valt het mij op dat steeds meer winkels hun assortiment verbreden. Niets mis mee… Toch? Laat het duidelijk zijn dat ik daar niets op tegen heb. Wel heb ik er iets op tegen dat het een verbreding is die veelal onoverwogen gekozen is.

Winkel 1 verkoopt al jaar en dag product(groep)-A. De laatste vier jaar loopt dit niet meer zo goed. Redenen kunnen van alles zijn. Stagnatie van de productgroep, krimp, crisis, beter substituut, enz. Na wat pogingen met adverteren in het plaatselijke suffertje is het tijd voor plan B. In de ogen van de ondernemer valt product(groep)-B in de lijn van A. Dus de logische stap is om dat ook maar te verkopen. Er wordt geen onderzoek gedaan, maar minstens even erg, er wordt weinig tot geen kennis extra in huis gehaald om het een succes te maken. Men gaat er ten onrechte te vaak vanuit dat ze dit makkelijk kunnen mee verkopen. Maar de consument moet nog wel de weg naar jou zien te vinden, hij of zij moet het wel het gevoel hebben dat jij als specialist hem of haar kunt adviseren. Natuurlijk niet alleen jij, maar ook jouw verkooppersoneel. Dus onderzoek eerst of het een product(groep) is dat een echte versterking voor jouw assortiment is. Vraag het je klanten, betrek ze erbij, tenslotte zijn zij de gene die het moeten kopen bij jou…

Winkel 2 is de specialist in product(groep)-X. Als gevolg van de crisis is de consument weer meer gefocust op prijs. Dus je gaat opzoek naar een alternatief, een goedkoop alternatief. Als antwoord kom je met product(groep)-Y. Y kost de helft en is in kwaliteit ook de helft… Maar dat maakt jou niets uit, want je verkoopt liever geen “nee”.

Bovenstaande ontwikkeling vind ik nog wel één van de vreemdste die steeds vaker voorbij komt. We gooien onze naam te grabbel met producten die niet Winkel 2-waardig zijn, sterker nog het zijn producten van een kwaliteit die we verwachten in de koopbakken van de Duitse grossier met een A, de kledingwinkel van een matroos of in de bouwmarkt. Op deze manier concurreer je niet tegen deze winkels of de webshops, maar concurreer je met deze winkels/webshops.

Investeren in je winkel is (vaak) goed, maar doe dit weloverwogen voordat de investering je dichter bij een faillissement brengt. Maak keuzes en ga er vervolgens voor en zorg dat je de mensen, kennis en marketingtools in huis haalt/hebt om het een succes te maken. Zorg dat je juist in crisistijden opvalt en dat doe je niet door het zelfde aan te bieden als je buurman/vrouw.  Denk niet alleen in producten, je diensten zijn ook een onderscheidend product van je bedrijf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *