“Hoe bereik ik de klant?” doet er niet meer toe

Categorieën All,Retail,Social media

 

Hoe bereik je vandaag de dag nog de consument. Dat is de vraag die me de laatste tijd bezig hield. Volgens onderzoek zapt maarliefst 86% reclames, of zet tijdelijk het geluid uit. 75% gelooft de reclames niet en 80% van de vrouwen shopt alleen nog maar tijdens de uitverkoop… Dat zijn nog eens cijfers!

Toch zijn bovenstaande cijfers niet geheel onverwachts. Waarom moet ik nog de reclames bekijken, luisteren, enz. Als de reclame echt goed is gaat die hoogstwaarschijnlijk toch wel viral en komt deze alsnog op mijn netvlies. Dat we de reclame inhoud niet meer geloven loopt in lijn met het niet geloven van de verkoper en vandaar de opkomst van product- en dienstreviews. Het feit dat 80% van de vrouwen alleen nog maar in de uitverkoop koopt is eigenlijk ook niet gek. Eigenlijk is het hele jaar uitverkoop tegenwoordig. Sterker nog, wanneer je iets koopt dat niet in de aanbieding/in een actie zit ben je gek… Of niet? Het is een gegeven dat tijdens deze crisis de prijs weer belangrijker is dan voorheen, maar het is ook een feit dat wanneer je iets goeds doet of levert de prijs niet doorslaggevend hoeft te zijn. Kijk maar naar Sonos of kijk maar naar Apple, beide producten verkopen goed en beiden zal je nagenoeg niet in een actie tegenkomen en toch wil iedereen ze hebben. Waar zit hun kracht? Om te beginnen ze doen wat ze zeggen (en in geval van Apple doen ze ook wat ze niet zeggen). Ze zijn gemakkelijk in gebruik, ze zijn compatible met een hele reeks andere gemakkelijk te gebruiken producten en ze zien er ook nog eens goed uit. En wat is er bijzonder aan deze merken? Je ziet weinig tot geen reclame van…

Heb jij je klant wel eens feedback laten geven over hetgeen je biedt? En feedback is 1, maar doe je er dan ook nog iets mee? Of vind je het eigenlijk maar gezeik? Heb je wel eens gekeken naar je website? Heb je hem wel eens laten testen door je klanten? Werkt de site ook goed op een tablet? Of op een smartphone? Sluit de look and feel aan bij je gewenste imago? Past het bij je doelgroep? Klanttevredenheidsonderzoek is goed, maar heb je wel eens een Customer Journey overwogen?

Persoonlijk ben ik eigenlijk wel actie moe… Bij alles wat ik koop heb ik al spijt nadat ik heb betaald. Heb ik wel de juiste deal? Had ik het niet goedkoper kunnen krijgen? Misschien is het morgen wel in de aanbieding, enz. Ik wil dus meer bedrijven en producten zoals die van Apple en Sonos, producten die goed werken en met een duidelijke prijssetting.

Internet en social media hebben de klant heelveel macht gegeven. In één opslag zie je waar het te koop is, of het op voorraad is en wat het kost. Hoe bereik je de klant is dus eigenlijk niet meer aan de orde. De vraag moet zijn “hoe bereikt de klant mij?”. Straal uit wat je klant wil zien op gebied van vertrouwen, trends, gebruikersgemak, transparantie. Doe dit samen met je klanten. Jouw ideeen zijn aannames van wat jij denkt of zou willen, die van de klanten zijn wat zij willen.

 

3 gedachten op & ldquo;“Hoe bereik ik de klant?” doet er niet meer toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *