5 tips voor een succesvolle winkel in 2013

Categorieën All,Retail

5tips_2013Terugkijkend naar 2012 kreeg ik een déjà vu… De dalende koopkracht en consumentenvertrouwen hebben een all-time-low behaald en we zijn er nog steeds niet. We wijzen met zijn allen voornamelijk richting de politiek. Natuurlijk worden daar besluiten gemaakt die niet direct bijdragen aan het succes van vandaag, maar blijf je hangen in de negatieve spiraal en blijven we samen zeuren over wat anderen niet goed doen? Of ga je net als ik opzoek naar mogelijkheden? Wat kunnen wij samen  veranderen om tegen die stroom in te gaan. Want ook in 2012 zijn er bedrijven geweest die tegen elke logica in wel succesvol waren. En ook in 2013 zullen die bedrijven er weer zijn. Dus laat je inspireren!

1) Go the extra mile
Verkopen is (weer) een vak. Zoals het tot en met 2008 was zal het niet meer worden. Je zult je klanten moeten verleiden om bij jou te willen kopen. Logisch! Toch? Maar wat doe jij er op dit moment aan om die keuze te vergemakkelijken? Je biedt grofweg het zelfde aan als je concurrent, jullie prijzen ontlopen elkaar niet zoveel… Vraag jezelf letterlijk af waarom de klant bij jou zou moeten kopen, wat is de meerwaarde die jij biedt? Is dat betere voorlichting? Betere aftersales? Goede koffie tijdens het verkoopgesprek? Denk je mee? Bij bestellingen, ben jij degene die belt over de status van de bestelling of gebeurd dit pas wanneer de klant er om vraagt? Verras je je klant met een aardigheidje zoals een gratis HDMI-kabel of UV-filter, enz., maar pas nadat de verkoop rond is? Oftewel zorg dat je klant er over vertelt en zelf de meerwaarde erkent van jouw bedrijf. Go the extra mile, zorg dat je harder loopt of een ander pad bewandeld dan je concurrenten.

2) Cross-selling
Eigenlijk zou deze niet op het lijstje mogen staan, zei het niet dat het toch nog steeds te weinig gebeurd. Ik hoor geregeld dat men bij de eerste verkoop de prijs moet laten zakken om de order te pakken, maar als de klant terug komt voor een volgend product mag je wel een eerlijke prijs vragen, want je hebt immers laten zien hoe goed/betrouwbaar je bent… Maar dan moet die klant dus wel terugkomen. Vooral bij producten die je thuis bezorgt is dat een must, je komt bij de mensen thuis dus je ziet al snel wat ze nog missen of aan vervanging toe is. Wanneer je hier goed in bent getraind komt het niet opdringerig over maar ziet je klant het als meedenken.  En wees creatief! Een tasje bij de camera is prima, maar geen cross-selling zoals ik het zie. Ik denk eerder aan een nieuwe computer om de foto’s te bewerken. Een nieuwe audioset om optimaal van je 3D TV een bioscoopervaring te maken, enz.

3) Proactief transparant
Werd er afgelopen jaar nog gezegd dat je transparant moest zijn en is het nu alweer achterhaald. Nou,ja achterhaald… Het is verder ontwikkeld. Een beetje bedrijf heeft niets te verbergen, maar dan moet de consument er dus nog steeds zelf achter aan. Dus waarom zou je het ze het niet makkelijker maken een verhaal en imago te creëren voor jouw bedrijf. Laat zien dat je met zoveel mogelijk Europese merken werkt omdat dit goed is voor onze economie en minder belastend voor het milieu. Al onze producten zijn kinderarbeid vrij, uw afgeknipte haren doneren wij aan de haarstichting, al onze producten zijn voor 85% recyclebaar, enz. enz. Vertel je verhaal.

4) Mobiel winkelen
Ja, je hebt een prachtige website en een winkel met voldoende beleving, is dat niet genoeg? Nou… Nee! Hoe vaak zie je niet mensen in je winkel die continue naar hun mobieltje grijpen? Juist, hou dat beeld vast.  Heb je al eens gekeken hoe mobielvriendelijk je site is? Heb je al een adaptieve website die zich aanpast aan het device waarop het bekeken wordt? Je zou bijvoorbeeld QR-codes kunnen plaatsen bij je producten in de showroom, wanneer een klant deze scant opent zich jouw website met meer informatie over dit product, wat is het, wat kan het, vergelijken met andere producten, is er voorraad en zelfs meteen bestellen! Oftewel laat ze ook online in je winkel blijven.

5) Hou op met de klantenpas
Ik kan je hier vandaan al horen nadenken; maar met de klantenpas maak ik mijn klant loyaal, ze krijgen dan voordeel en ik krijg meer info over hun aankopen, enz. enz. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat het ook een drempel kan zijn voor een klant? Weer een pas erbij. Eigenlijk verschuif je het probleem… En tot dusver wordt er door winkeliers heel weinig gedaan met een klantpas behalve wat extra korting geven. Dus weg ermee, iedereen een goede prijs en geen gedoe. Wat veel interessanter is; zorg ervoor dat ze online met je in contact komen. Vraag éénmalig een e-mailadres en vraag of je ze op de hoogte mag houden met een nieuwsbrief. Probeer ze in het eerste online contact te triggeren om via een social login (inloggen via Facebook, Twitter, G+, Linkedin, enz.) te connecten, 1: Ze hoeven niet WEER alles in te vullen want die informatie wordt overgenomen via het netwerk, 2: Je kunt die gegevens gebruiken om ze uit te nodigen voor special events zoals pre-launch van een nieuwe collectie of product. 3: Je hebt een beter beeld van wie je voor je hebt dan a.d.h.v. een klantenpas en 4: uiteindelijk kun je dit weer koppelen aan de database in de winkel waar je de aankopen in bijhoudt. Het ultieme is natuurlijk dat je ze uiteindelijk “persoonlijk” zou kunnen mailen met de selectie van producten die voor hun interessant zijn.

Hopelijk geven bovenstaande inzichten je weer genoeg positieve inspiratie om te denken wat jij anders zou kunnen doen. Sommige veranderingen kosten wellicht meer geld dan je budget momenteel toelaat, maar laat je daardoor niet tegenhouden en bekijk dan hoe je de eerste stappen kan maken naar de veranderingen die weinig geld kosten.  Het is een gegeven dat je moet veranderen om te overleven, dus welke veranderingen voer jij (nu al) toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *