(De) last van webshops

Categorieën All,Retail

Webshop inside gevoelvoorWat is de grootste zwakte van een webshop? Juist, het gebrek aan een fysieke winkel. Voor sommige producten zoals consumenten electronica maakt dat voor de consument niet zoveel uit. Ze kunnen het in een andere winkel bekijken en vervolgens online kopen, het zogeheten showrooming… Erg vervelend (of leuke uitdaging) voor de retailer die daardoor echt een goed verhaal moet hebben om zijn meerwaarde te bewijzen. Maar er zijn natuurlijk ook webshops met een uniek product dat je nergens anders kunt bekijken.

De webshop van een ander kan als aanvulling dienen voor jouw fysieke winkel. Je zou een product dat niet met jouw business concurreert kunnen presenteren in jouw winkel. De consument die het product dus eerst in het echt wil zien kan dit bij jou zien. What’s in it for you? Je kunt een deel van je winkelruimte hiervoor verhuren = inkomsten of je werkt op een affiliate basis waarbij je een X% krijgt van de verkopen die via jou zijn verlopen. Jij krijgt meer traffic in je winkel en, zeker wanneer hetgeen je er toont een aanvulling is op je eigen assortiment, zet het jouw producten ook op de kaart voor consumenten. De webwinkel heeft op haar beurt een relatief goedkope ruimte om haar producten fysiek te tonen aan haar doelgroep.

En nu? Online gaan! Zoek een webshop dat een aanvulling kan zijn voor jouw produten. Bijvoorbeeld een webshop voor exclusieve wijnglazen als aanvulling op je wijnwinkel of geluidsisolerende vloeren in een hifi-winkel, enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *