Doe eens wat anders

Categorieën All,Retail

Gevoelvoor andersDoe eens wat anders, daarmee bedoel ik niet te zeggen dat je andere productgroepen moet toevoegen, maar doe simpelweg het geen je doet, maar dan anders.

Klinkt simpel toch?

2015 zou volgens verschillende retailblogs het jaar moeten worden waarbij de klant nu echt centraal komt te staan. Het echte gevecht om de klant gaat dus nu gebeuren.

Laten we voor de vorm stellen dat je een fietsenwinkel hebt, los van het feit dat je (hoop ik) ook graag fietst, heb je vast meer passies, misschien is dat wel wijn drinken. Of misschien ben jij wel een echte “Tour de France-fan”. De kans is groot dat een deel van je klanten deze liefde met je delen, tenslotte was er die klik toen zij het product bij je kochten, dus ga opzoek hoe je die dingen kunt combineren. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van bijvoorbeeld een “Vélo et Vin”, een fietsroute langs de leukste terrasjes in jouw regio en ga hier dan ook zeker de samenwerking aan met deze regionale spelers. Door hun wat te gunnen, zullen zij jou ook wat gunnen. Of organiseer met de plaatselijke kaashandel een Tour de France van Franse kaasjes terwijl jullie de Tour op een groot scherm kijken in de winkel, etc.

Maar niet iedereen zit in de fietsen, wijn of kaasjes. Misschien zit jij wel in de moeilijke hoek van de audio/video en zie je alleen maar prijsconcurrentie met de grote bruin- en witgoedreuzen in ons land. In store productpresentaties van diverse merken genoeg, prima en ook zeker blijven doen, maar ga eens in gesprek met de lokale bioscoop. Organiseer een rondleiding door de bioscoop met diepgang hoe daar de audio is geregeld, de hoe en wat van de projectiekamer en ga zo maar door.

Een ander fantastisch voorbeeld vind ik die van een lokale kleding winkel hier in Haarlem, Kloffie. Eigenaar Michel heeft betaalbare kleding, continue wisselende collecties, heeft echt kennis van kleding en mode, schenkt goede koffie en biedt ook nog de mogelijkheid van private shopping buiten de standaard openingstijden aan. Dergelijke exclusiviteit vind ik niet terug bij de bekende grote retailers!

Ik zie steeds meer om mij heen dat mensen niet alleen meer voor gemak en prijs gaan, maar ook meer en meer opzoek zijn naar een goed verhaal dat met hun aankoop gepaard gaat. Ga jij ze dat verhaal geven?

4 gedachten op & ldquo;Doe eens wat anders

  1. Mooi verwoord, en helemaal mee eens! En dit geldt uiteraard ook voor de overige ondernemers in je omgeving. Hoe meer collega’s mee doen, hoe gezonder en interessanter het gebied wordt als winkelgebied. Als de taart uiteindelijk groter wordt (er komen meer passanten) is er voor iedereen meer en is je overlevingskans groter!
    Alleen win je helaas deze ‘oorlog’ niet, ben ik van mening. Je hebt de eigenaren, alle ondernemers én de vastgoedmanagers nodig om klantgerichter te gaan ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *