Retail = detail

Categorieën All,Retail
Detail_gevoelvoor.com
Printscreen van Vandale.nl

Echt onderscheid zit ‘m niet in je producten. Je concurrenten zijn niet altijd de winkels die hetzelfde aanbod hebben als jij. Je concurrent kan zelfs uit een volledig andere branche komen, je kunt het geld tenslotte maar één keer uitgeven. Het verschil zit in de details. De details zorgen er voor dat ik voor jou kies i.p.v. je concurrent. Jij en, wanneer je dat hebt, je personeel kunnen deze details aanbrengen.

Detail is een onderdeel van het geheel. Het geheel is zo groot als jij het maakt, is dat enkel het detail in je product, je winkel, je mensen of het totaal aan de ervaring die je de klant kunt geven. Vertaald staat hier dus, verkoop jij enkel een product of verkoop jij een leuke ervaring dat gepaard gaat bij de aanschaf van een product.

Detail is een bijzonderheid. Met andere woorden, wat maakt jouw winkel, jouw mensen, etc. bijzonder. Wat is jullie onderscheidend vermogen. En geloof mij wanneer ik typ; Iedereen biedt het beste product en levert meer service dan zijn concurrent, dus kom met iets nieuws, vraag er om bij je klanten waarom ze nou juist bij jou hebben gekocht en zorg ervoor dat de antwoorden die je krijgt nog beter tot uiting brengt, want dit maakt jou bijzonder.

Detail is een kleinigheid. Kleinigheid kan zijn een e-mailtje of smsje (Short Message Service, pre-What’s app tijdperk) sturen tijdens de verjaardag van een klant. Echt koffie aanbieden met een plakje eigen gemaakte cake, vragen hoe het met iemand gaat (vaste klant), weten wat ze interesseert. Maar het kunnen ook de fortunecookies zijn naast de kassa.

Mooie details genereren aandacht. Veel details zijn samen ook meer aandacht, probeer dus ook de details met anderen in te vullen. Yep, ik ga het weer hebben over samenwerken en blijf dit doen omdat het zo belangrijk is! Dus bied jij je klanten koffie aan? Doe dat dan met koffie die je haalt bij je winkelstraatgenoot, jij kunt zodoende ook reclame maken voor hem/haar! “Lekker koffie zegt u? Dankuwel, komt bij … vandaan, 3 winkels verderop”. En wellicht kun jij mooie schorten leveren, foto’s, verf… Je kunt elkaar klanten aandragen zonder dat je daar mee bezig hoeft te zijn. En hoe lokaler deze winkels zijn, hoe meer traffic je genereert in jullie winkelstraat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *