Het oude winkelen

Categorieën All,Retail
© Sven Scheffers | Dreamstime.com

Ik pleit voor het oude winkelen!

In de loop der jaren is het winkel nogal veranderd. Winkels kunnen niet groot genoeg zijn, megastore na megastore zijn in de eerste 10 jaar van dit millennium als paddenstoelen uit de grond omhoog geschoten. Vooral de “grote” namen zijn hierin goed vertegenwoordigd. H&M, Zara, Mediamarkt, Halfords, enz. Bij deze grote winkels hoort natuurlijk ook een hoop personeel, allemaal met een eigen territorium in de winkel. “Mijn collega komt zo bij u”… 

Dit is waar de kansen liggen voor de lokale (kleinere) ondernemers. Maak het weer persoonlijk. Verkopen is nog altijd een spel van verleiding, natuurlijk gebeurt dit niet alleen in de winkelier (zie ZMOT). Maar de winkel is wel de plek waar we de deal graag afronden. De winkel die de tijd neemt voor zijn klant, de kennis heeft van de producten en er een mooi verhaal bij heeft (over bijvoorbeeld de afkomst; ik vertel nog regelmatig dat mijn houtenvloer ooit het dak van een kerk in Noorwegen was). Zij die de producten nog zelf maken of uit de regio halen. Ambachtelijk en duurzaam, als dat geen prachtig verhaal mee geeft.

Ik wil weer naar de winkeliers van vroeger. Eentje die 100% achter zijn producten staat, gespecialiseerd, “Oh u zoekt dat? Heeft u ook gedacht aan dit?”. Ze moeten weer advies geven. Eentje die weet wie zijn klanten zijn (waarom anders moet je overal die klantenpas aan laten maken). Het winkelen verschuift naar iets dat “even” snel moet. Draai die trend om en maak het een beleving in de winkel waardoor de klant het als een leuk alternatief gaat zien voor een dagje uit. Maak de klant jouw storyteller.

Inspiratie Retail2020

2 gedachten op & ldquo;Het oude winkelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *