5 tips voor een succesvolle winkel in 2012

Categorieën All,Retail

2011 staat nou niet bepaald bekend als een fantastisch jaar als het gaat om consumentenvertrouwen. Iets wat in veel winkels voelbaar was. De berichtgeving over 2012 zijn niet veel beter. Toch waren er winkels, merken en producten die wel aardig liepen. Voornamelijk de “Value for money” producten en luxe producten (zoals tablet pc’s, 3D televisies, smart-phones e.d.) verkochten goed in 2011. Wellicht verkopen jullie die producten, maar hoe krijg je die klant naar de winkel en hoe zorg je er voor dat die klant blijft komen, dan wel nieuwe klanten voor jou aandraagt. Naar mijn bescheiden mening moet de winkel van 2012 in ieder geval voldoen aan onderstaande 5 criteria.

1) Beleving
Er is nog veel te behalen als het gaat over beleving in de winkel. De klant kan al heel veel informatie vinden op het internet over de producten die jij verkoopt. Enkel is dat puur “koude” informatie. Jij hebt een winkel, een fysieke plek waar ze de producten kunnen zien… Maar laat dat nou hetgeen zijn er veelal alleen gebeurd. Creëer die beleving in de winkel. Laat ze het product niet alleen zien, maar laat het ze ervaren. Stassen hifi is hier een mooi voorbeeld van. Daar kies je 1 van de 21 luisterruimtes die het meest overeenkomt met jouw woonkamer. Zorg ervoor dat die klant het ultieme dagje uit kan beleven in jouw winkel. Kijk af van bedrijven buiten je branche die een dergelijke beleving creëeren en kijk hoe jij die kan toepassen in jouw winkel.

2) Assortiment kiezen door de klant
Heb je een database met je klanten? Zitten daar vaste klanten in (jij bepaalt zelf wat een vaste klant is). Nodig ze 2x per jaar uit. Toon ze de nieuwe producten, de nieuwe collecties en vraag aan hen welke zij zouden opnemen in het assortiment. Beter op de wens van de klant inspelen dan dit kan niet. Giet het evenementje in een leuk jasje. En beloon ze, dat hoeft niet altijd in geld te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook door de klant te vermelden in de winkel of in een tweet. Reken er maar op dat die klant gaat vertellen aan vrienden en familie dat hij/zijn jouw assortiment heeft helpen samen te stellen.

3) Be different 
De copy-paste formule heeft zijn langste tijd gehad. Wil jij niet concurreren met de buurman, dan moet je ook zorgen dat hetgeen jij biedt, danwel de wijze waarop je het aanbiedt niet te vergelijken is met de buurman. Een multinational met een succesformule kopiëren lijkt makkelijk, maar je gaat dan direct de concurrentie met haar aan. Gezien het marketingbudget van deze multinational ga jij die strijd niet winnen. Uniek zijn betekend dat de klant bewust voor jou kiest en dat zij dat voor een herhalingsaankoop ook bij jou zal doen. Onderscheiden kan op vele manieren. De presentatie (beleving), de (werkelijke) service, je personeel (afspiegeling van je klanten!), het aanbod, de lokatie, enz. enz. Stand out of the crowd!

4) Let’s get local
Door de crisis in Amerika en Europa zijn de pijlen meer dan ooit gericht op de BRIC landen. Oftewel de grote multinationals gaan meer budget vrijmaken om daar goede business te kunnen draaien. Budget vrijmaken betekend dat ze ergens anders moeten bezuinigen. Drie maal raden waar ze dat zullen doen… Dat betekend dat jij veel beter kunt inspelen op de klantwens in je eigen regio. Omdat iedereen ook iemand kent met een eigen bedrijf dat in zwaar weer zit, zijn we ook meer geneigd om de locals te willen helpen. Help je locale collega’s, toeleveranciers als daar een goed alternatief wordt geboden. Laat zien dat jij je spullen locaal betrekt. Je maakt je sterk voor de nederlandse economie en je bent nog duurzaam bezig ook (minder internationaal transport is goed voor het milieu, enz.). Twee vliegen in één klap.

5) Netwerk
Net als bij het vorige punt let’s get local. Werk samen met ondernemers uit je regio. En met samenwerken bedoel ik ook letterlijk geven en nemen. Zoek een creatieve invulling om elkaar te helpen. In sommige gevallen liggen deze voor de hand zoals zonwering en tuinmeubelen of kleding en schoenen. Maar zet je netwerk verder in dan dat het logische. Hoor je iemand in de winkel met behoefte aan iets wat iemand in jouw netwerk aanbiedt, breng ze samen. De volgende keer zal deze netwerkpartner net zo zijn/haar best doen voor jou.

Uiteindelijk willen we allemaal dat er veel positieve mond op mond reclame op gang komt. Er zijn uiteraard meerdere manieren om dat voor elkaar te krijgen. Er is geen één gouden regel, maar wel tientallen, een ieder kiest de gene die het beste bij hem/haar passen. Bovenstaande punten helpen daar zeker bij. Elk goed ingevuld punt draagt bij aan nieuwe ambassadeurs voor jouw business. Zoals het rapport van Retail2020 aangeeft. De komende 8 jaar zul je moeten veranderen wil je blijven bestaan. De wereld met daarin de maatschappij veranderd in een razend tempo, sta je stil, dan blijf je niet meer lang meer overeind.

Geïnspireerd door Retail2020

4 gedachten op & ldquo;5 tips voor een succesvolle winkel in 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *