De lege winkelstraat

Categorieën All,Retail

 

Ik heb de beste en mooiste winkel! Maar de gemeente, de overige winkeliers, enz.  maken er zo’n potje van. Dit was de algemene reactie van de winkeliers tijdens een bijeenkomst van Retail2020… Jammer want je komt er niet verder mee.

Stel nou dat dit waar is. Jij hebt inderdaad de beste winkel en vrijwel alles klopt er aan. Het juiste assortiment, het juiste personeel, uitstraling, beleving, je hebt het allemaal. Toch loopt het niet? Het
winkelgebied heeft te weinig aanloop. Blijf je dan de ander de schuld geven of wordt het eens tijd voor plan B?

Pijnpunten zijn makkelijk aan te wijzen, afstemming van de winkels klopt niet, te veel leegstand, criminaliteit, geen sfeer, enz. Dit geld natuurlijk niet voor jou alleen, maar voor het gehele gebied. Zoek elkaar op, niet om verder te klagen, maar om oplossingen zoeken. De verhuurders van de lege panden hebben ook liever een oplossing i.p.v. leeg pand. Ze blijken (mits je het gesprek zonder verwijten in gaat) ook veel flexibeler en bereidt te zijn om de juiste invulling te zoeken. Denk en handel met een win/win situatie in het vooruitzicht.

Wat kan je samen doen om het de consument aantrekkelijker te maken? Free WiFi? Voldoende eetgelegenheid/terrasjes? Divers en onderscheidend winkelaanbod? Veiligheid? Misschien ken je zelf nog wel iemand in je netwerk die een ruimte zoekt. Stel een winkelstraatmanager aan zoals ze dat hebben gedaan in de Haarlemmerbuurt, ooit een winkelstraat die je liever vermeed, nu de winkelstraat van het jaar!

Een goede winkelstraat heb je niet alleen, dus ga samenwerken en wees creatief, vraag aan het publiek wat ze nog missen in de straat en wat de krachtpunten zijn die je breder kunt inzetten. Zet het winkelgebied weer op de kaart, wellicht via Social Media en ga het gesprek met elkaar, de verhuurders, de gemeente en het winkelendpubliek aan. En wordt de winkelstraat van 2012!

Meer inspiratie vind je o.a. op hdb.nl/hetnieuwewinkelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *